Hva slags makt har tolken?

tolkens makt

En ganske vanlig definisjon av begrepet makt sier at: en person har makt når man kan få folk til å gjøre noe de ellers ikke ville ha gjort. Men har tolken egentlig den type makt? Jeg mener svaret er nei. De tolkeetiske retningslinjene er nettopp utformet for å begrense den typen makt.

Men det er mulig å se på makt på en annen måte. Makt kan også handle om tolkens mulighet for å påvirke samtalen. Fra dette perspektivet på makt ser tolkens makt litt annerledes ut, for muligheter for å påvirke samtalen har tolken. For det første er det tolken som bestemmer hvordan det som sies skal oversettes til det andre språket. For det andre er det i stor grad tolken som bestemmer hvem som skal snakke når og hvor lenge hver deltaker skal snakke. Sistnevnte henger gjerne sammen med tolkens minnekapasitet. Når minnet er fullt må han avbryte for å tolke. Dette handler om tolkens koordinerende rolle i Cecilia Wadensjö sine termer.

Om annebirgitta

Jeg er språkforsker og har skrevet boka "Hatprat" https://www.youtube.com/watch?v=XV_pJqtdqA8
Dette innlegget ble publisert i Tolking, Turtaking og merket med , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Hva slags makt har tolken?

  1. Elie sier:

    Med andre ord, språk er et helt spektrum av klarhet og tvetydighet, detaljer og generaliteter, presisjon og uorden, nyanser og enkelthet, osv. Dette har tolken ansvar for å overføre. Dermed har tolken makt til å manipulere budskapet enten gjennom evne til å bevisst forandre eller også manglende evner til å være tro til budskapet.

  2. annebirgitta sier:

    Og for å trekke det litt lenger har tolken på den måten mulighet for å få partene til å si noe de kanskje ellers ikke ville sagt. I min forskning har jeg et eksempel på en tolk som bidrar til å forsterke en konflikt gjennom sine gjengivelser. På den måten har tolken antakelig fått partene til å si ting de kanskje ellers ikke ville sagt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s