Når lompe blir til en kald pannekake

pølse i lompeBarnetv-serien «Jul i Svingen» vises på nederlandsk TV, og er dubbet for nederlandske barn. Her oversettes «pølse i lompe» til «pølse i en kald pannekake» når noen bestiller det på bensinstasjonen «Biggen brus og bensin».  Her synes jeg  oversetteren har gjort et dårlig valg.

En lompe er ikke det samme som en pannekake. Lompe er laget av poteter, pannekake av hvetemel. «En pølse i en kald pannekake» høres ikke godt ut, det gjør derimot «en pølse i lompe». Her ville det være bedre å oversette med «en hot dog», som er mye brukt på nederlandsk. Det er mer presist, for i denne sammenhengen var det ikke viktig at det var akkurat en lompe og ikke et brød.

Et annet alternativ, som jeg også mener er bedre, er å bruke det norske ordet «lompe», så får heller de nederlandske barna leve med at det er et ord i den norske serien de ikke forstår. Den kalde pannekaka mener jeg at bidrar til å gjøre nordmenn enda rarere enn de allerede fremstår på denne serien.

Om annebirgitta

Jeg er språkforsker og har skrevet boka "Hatprat" https://www.youtube.com/watch?v=XV_pJqtdqA8
Dette innlegget ble publisert i Oversettelse, Språk, Tolking for barn og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Når lompe blir til en kald pannekake

  1. Thaya sier:

    Vi møter mange utfordringer når vi oversetter. I en eventyr Pannekake ble til «søt mel dosai» på tamil, (dosai er en rett som forberedes annerledes og smaker annerledes) men har same formen, rundt, stekes på panna, lys gul farge og gir assosiasjoner til kosestunder hos mange familier
    thaya

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s