Ny forskning fra asylintervjuer

Bjørghild Kjelsvik forsker på asylintervjuer i UDI, og forrige uke holdt hun et interessant foredrag om tolking under asylintervjuer på universitetet i Oslo. I dette foredraget viste hun hvor viktig det er at intervjueren er klar over at asylsøkerens framstilling av egen historie ikke nødvendigvis er styrt av asylreglenes krav. Asylsøkerne prøver å bygge opp det de selv forstår som en troverdig identitet i sin historie, for eksempel som foreldreløs med behov for hjelp. De viser ofte til generelle forhold i et forsøk på å få fram den vanskelige situasjonen de flykter fra, og forstår ikke at dette gir et svakere inntrykk av asylgrunnlaget for dem selv. Intervjuerne på sin side vurderer troverdighet utfra mengden av detaljer og personlig opplevdhet i asylsøkernes fortellinger.

Kjelsvik viser til et eksempel på et intervju hun har analysert, der en del av detaljene utelates av en tolk uten forståelse for søkerens identitetskonstruksjon. Slike utelatelser er, slik Kjelsvik påpeker, særlig alvorlige når detaljer faktisk inngår i troverdighetsvurderingen av asylsøkeren. I verste fall kan slik mangelfull tolking bidra til urettmessige avslag på søknad om asyl i Norge

Om annebirgitta

Jeg er språkforsker og har skrevet boka "Hatprat" https://www.youtube.com/watch?v=XV_pJqtdqA8
Dette innlegget ble publisert i Forskning, Tolking og merket med . Bokmerk permalenken.

1 svar til Ny forskning fra asylintervjuer

  1. Kan HiOA invitere Kjelsvik til å holde en åpen forelesning om sin forskning? Den vil jo være relevant for studentene på grunnutdanningen og alle påbygningsemnene, og for så vidt også for de av oss som ikke tar noen emner akkurat dette semesteret men som ønsker å lære mer om tolking. Hvis det kunne vært en mulighet hjelper jeg gjerne til på hvilken som helst måte med feks alt det måtte være av praktisk tilrettelegging, hvis det kunne bidratt til at vi kan få det til?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s