Jorunn Frøili etablerte tolkeutdanningen i Norge

Jorunn Frøili er en sentral person i tolkeutdanningen sin historie, og 1985 er et viktig år for utdanningen. Tolkeutdanningen er nemlig ganske ny sammenlignet med de fleste andre profesjonsutdanninger. Det var først i 1985 at det ble etablert en permanent utdanning for talespråkstolker her til lands, og denne ble etablert av Jorunn Frøili ved Universitetet i Oslo. Jorunn Frøili er derfor å regne for denne utdanningens grunnlegger. Undervisningstilbudet var fremmøtebasert grunnutdanning og videreutdanning, med kurs som tilsvarer 30 studiepoeng og de fire siste årene en bachelorgrad i tolking. Gjennom 22 år inspirerte hun sine studenter ved Universitetet i Oslo, før tolkeutdanningen ble flyttet til Høgskolen i Oslo 2007 og videreført gjennom nettbaserte studier.

Jorunn Frøili, Institutt for lingvistiske og nordiske fag, UiO


Opprettelsen av et permanent tilbud til tolkestudenter i 1985 var et resultat av flere års arbeid, og grunnlaget lå blant annet i en rapport som Frøili utarbeidet til Kommunaldepartementet. Rapporten var basert på intervjuer med tolker og kommunale tolketjenester rundt i landet og utgjorde en kartlegging av behov for videre tolkeopplæring. Tolkeutdanningen kom således som et svar på behov i samfunnet.

Jorunn Frøili er fremdeles engasjert i faget, og personlig har jeg stor glede og nytte av Jorunn, som raust deler av sine erfaringer og gir gode råd til nytte for oss som utvikler en bachelor ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

I denne artikkelen kan du lese mer om tolkefagets historie:
Frøili, Jorunn 2001: Fra Nordstrand til Sørstranda. Om en reise, om tolking og om Annes bidrag på tolkefeltet. Andrespråk, tospråklighet, norsk. Festskrift til Anne Hvenekilde. Oslo: Unipub forlag.

Om annebirgitta

Jeg er språkforsker og har skrevet boka "Hatprat" https://www.youtube.com/watch?v=XV_pJqtdqA8
Dette innlegget ble publisert i Tolking og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s