Hva vil det si å kunne et språk?

I tillegg til tolketeknikk kan en tolk kan minst to språk veldig godt. Når en profesjonell tolk sier at hun kan to språk, betyr det gjerne noe annet enn når en turist i Syden sier at han for eksempel kan spansk. Dette handler om hva vi bruker språkene til.
En turist bruker antakelig det fremmede språket, gjerne engelsk eller spansk, til å handle og bestille mat på restauranten, kanskje gi taxisjåføren beskjed om hvor han skal og spørre etter veien til et museum. Tolken derimot skal kanskje tolke i retten den ene dagen og på sykehuset den andre dagen. I retten kan det være han skal tolke i en voldssak eller en sak som omhandler økonomisk kriminalitet. På sykehuset kan det være forskjellige sykdommer som ulike former for kreft eller gallestein. I disse sammenhengene kan det være informasjon som skal gis til pasienten i forbindelse med en forestående operasjon eller det kan være en beskjed til pasienten om at han har kun kort tid igjen å leve. Det er selvfølgelig viktig at dette gjengis for pasienten på den måten det blir sagt av legen. Til disse oppdragene kreves derfor inngående kjennskap til hvordan man uttrykker seg i ulike situasjoner, samt ferdigheter til å gjøre nettopp dette. Turisten har som oftest ikke behov for så mange nyanser og bryr seg kanskje heller ikke så mye med hvordan han uttrykker seg og hvor presist det han sier er.

Når ulike mennesker sier at de kan et språk, kan det derfor være ulike ferdighetsnivå som ligger til grunn for utsagnene. Det henger sammen med hva vi bruker språkene til og hvilke behov vi har i de situasjonene vi bruker språkene.

Om annebirgitta

Jeg er språkforsker og har skrevet boka "Hatprat" https://www.youtube.com/watch?v=XV_pJqtdqA8
Dette innlegget ble publisert i flerspråklighet, Språk, språklige ferdigheter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s