Håndhilsing

Et tema som stadig vender tilbake er spørsmålet om håndhilsing. Noen brukere av tjenester i offentlig sektor håndhilser ikke på mennesker av motsatt kjønn av religiøse grunner. Skal tolken insistere på å håndhilse på en bruker som åpenbart ikke har lyst til å ta ham i hånden? Selv tenker jeg at det finnes flere måter å hilse på og vise hverandre respekt på. Man må ikke nødvendigvis håndhilse.

Hva med tolken? Må han eller hun kunne håndhilse på alle dem de skal tolke for?

Om annebirgitta

Jeg er språkforsker og har skrevet boka "Hatprat" https://www.youtube.com/watch?v=XV_pJqtdqA8
Dette innlegget ble publisert i Tolking. Bokmerk permalenken.

2 svar til Håndhilsing

 1. Marmar sier:

  Hei og takk for en informativ side. trenger ikke vøre sånn. Tolken bør kunne velge det, ut fra sin personlige overbevisning. Jeg velger å ikke håndhilse på motsatt kjønn, og forklarer gjerne at det er fordi at …., samtidig er det veldig greit å hilse på en annen måte for å vise respekt, folkeskikk og høflighet.
  Jeg siterer noen ord fra en klagesak på meg om nettop håndhilsingen:
  Vedrørende første punkt ( kjønnsdiskriminerende adferd ) så hevder Likestillingsombudet at det også vil være diskriminerende av undertegnede (legen som sendte inn klage) å pålegge tolken å håndhilse på kvinnelige leger eller pasienter, da dette strider mot tolkens religiøse overbevisning. Dog bør det understrekes at det finnes mange adekvate måter å gjennomføre en hilsning uten å ha kroppskontakt. Det er ikke selve ritualet med håndhilsing som muslimer ikke tillater, men kroppskontakt i sin helhet.
  Jeg håper at det kan hjelpe andre å ta ett valg som de kan leve med.
  Mvh.

  • annebirgitta sier:

   Takk for fin kommentar. Det kunne være interessant å høre mer om hvordan du forklarer hvorfor du ikke håndhilser på motsatt kjønn og kanskje noe om hvordan du hilser. Jeg tror det vil være nyttig informasjon for tolkebrukere som leser dette.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s